Olej lniany - podstawy

Siemię lniane wraz z olejem lnianym należą do głównych produktów zalecanych w diecie dr Budwig.

Siemię lniane jest wymieniane obok ostropestu i czarnuszki już w przekazach biblijnych. Ta roślina biblijna już przez swoją nazwę łacińską Linum Usitatissimum wskazuje na swą popularność i szerokie zastosowanie. Pierwsze formy uprawne lnu pojawiły się przed 7-8 tysiącami lat. Najstarsze znaleziska lnu wiążą go z kulturą Sumerów. Był to len oleisty, uprawiany także w Egipcie (czasy V Dynastii) i w Mezopotamii. Z nasion lnu powstaje olej lniany.

Olej lniany jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej znaczących olejów roślinnych. Olej lniany zawiera ok. 60 % kwasu alfa linolenowego potocznie zwanego Omega – 3. Kwasy z grupy n-3 są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Jest to kwas tłuszczowy, którego organizm sam nie syntetyzuje i musi być dostarczany codziennie wrazz pożywieniem. Kwas alfa linolenowy (Omega 3) w swych przemianach metabolicznych w organizmie człowieka zostaje przekształcony do wielu bardzo korzystnych substancji, w tym m.in. do mini hormonów – prostaglandyn, które mają bardzo znaczący, korzystny wpływ na organizm człowieka. Całkiem inne prostaglandyny powstają z tłuszczów zepsutych – nieświeżych, których działanie jest zupełnie odwrotne w porównaniu z tymi dobrymi. Tym samym obecne w oleju lnianym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) mają szerokie i korzystne działanie w profilaktyce zdrowotnej człowieka. Mając to na uwadze można stwierdzić, że olej roślinny może być albo eliksirem dla zdrowia albo związkiem bardzo obciążającym organizm. Wszystko zależy od jego jakości. 

Organizm ludzki potrzebuje codziennie niewielkich ilości kwasów tłuszczowych z grupy omega – 3 i omega – 6

Tłuszcze, w szczególności wielonienasycone należą do produktów nietrwałych i łatwo psujących się. Wszystkie tłuszcze pod wpływem: powietrza, wody, światła i temperatury, oraz enzymów znajdujących się w tkankach roślinnych i zwierzęcych, ulegają rozmaitym zmianom. Objęte są one ogólną nazwą “jełczenia”. Główne procesy zachodzące podczas jełczenia tłuszczów to hydroliza i utlenianie zwane autooksydacją. Oleje zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, Omega 3 i Omega 6 są najbardziej nietrwałymi tłuszczami. Im więcej tych tłuszczów znajduje w oleju, tym bardziej jest on narażony na „zepsucie”. Olej lniany zawiera ponad 70 % tych tłuszczów. 

Od jakości tłuszczów zależy ich prawidłowy metabolizm w organiźmie człowieka. NNKT są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityce Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. 

Aby dowiedzieć się więcej o naszej Polityce prywatności kliknij tutaj.

Zamknij