Założenia diety

  1. Głównym produktem diety dr J. Budwig jest olej lniany,który jest źródłem kwasów tłuszczowych z grupy Omega – 3. Powinien on być spożywany codziennie w postaci tzw. PASTY Dr BUDWIG, czyli w połączeniu z chudym białym serem i zmiksowaniu go do konsystencji emulsji. Takie połączenie czyni pastę łatwostrawną i umożliwia bardzo szybkie wchłanianie zawartych w niej składników i transportowanie ich do komórek ciała.
  2. W profilaktyce najlepiej spożywać 1-2 łyżki stołowe oleju dziennie. W diecie dr Budwig zalecenia są znacznie wyższe – około 4-6 łyżek stołowych w połączeniu z 125 g chudego białego sera. Pamiętajmy, że dr Budwig dietę tę kierowała do ludzi chorych. Pastę w zależności od własnych upodobań można różnie doprawiać: ziołami, warzywami, owocami. Można spożywać ją też na słodko z dodatkiem miodu i suszonych owoców.
  3. Olej lniany dr Budwig zaliczała do tzw. dobrych tłuszczów. W swojej diecie do tej grupy tłuszczów zaliczała też olej kokosowy oleolux (mieszanka oleju kokosowego z olejem lnianym), olej z kiełków pszenicy (mała łyżeczka dziennie), oliwę z oliwek (1-2 łyżki dziennie).
  4. W codziennej diecie budwigowej powinno występować świeżo zmielone siemię lniane, które jest źródłem: białka, błonnika, witamin i minerałów oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Dr Budwig zalecała spożywanie kilku łyżek siemienia lnianego, które można dodawać do pasty lub spożywać z jogurtem, kefirem lub sokami owocowymi. Świeżo zmielone siemię lniane należy spożywać z sokami lub produktami posiadającymi środowisko kwaśne, nigdy zasadowe. Nie stosujemy mieszanek z sokami warzywnymi, ale wyłącznie sokami i pulpami owocowymi oraz kefirem lub jogurtem.
  5. Dieta zaleca spożywanie produktów fermentowanych, bogatych w pożyteczne bakterie kwasu mlekowego, które zasiedlają jelito grube i pełnią bardzo ważne funkcje neutralizacji toksyn i wspomagania układu odpornościowego. Przede wszystkim sok z kiszonej kapusty (sok wyciśnięty z kiszonej kapusty, przygotowywany w wolnoobrotowych wyciskarkach ślimakowych) – 1 szklanka dziennie – zawsze rano. Zalecane produkty mleczne to także kefir i jogurt.
  6. Dr Budwig zaleca spożywanie świeżych soków warzywnych i owocowych, zawierających aktywne enzymy i antyoksydanty.
  7. Dieta jest tak prowadzona by dostarczyć do organizmu wszystkie świeże i naturalne składniki, jak najmniej przetworzone. Jednocześnie poprzez dostarczone składniki powinna powodować neutralizację szkodliwych związków obciążających organizm. Właściwa ilość przeciwutleniaczy dostarczonych wraz z pożywieniem zabezpiecza przed powstawaniem wolnych rodników.
  8. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, dr J. Budwig zalecała osobom stosującym dietę wyeliminowanie ze swojego jadłospisu tłuszczów nasyconych i innych na rzecz kwasów tłuszczowych Omega 3. Założeniem diety jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega 3, przez co komórki organizmu odzyskują naturalne właściwości. Omega 3 jest źródłem energii i witamin, stanowi materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.
  9. Produktami zabronionymi w diecie są wszystkie wyroby zawierające uwodornione tłuszcze i „ nieżywe” oleje. Zalicza się do nich przede wszystkim słodycze piekarnicze: ciastka, herbatniki, batony, kremy itp.
  10. Dr J. Budwig zalecała również całkowitą rezygnację z konsumpcji cukru oraz wszelkich produktów z dodatkiem cukru w tym słodkich napojów, słodzonych soków oraz tych produkowanych na bazie koncentratów, jak również dżemów. Zamiast cukru zalecała używanie miodu.
  11. Zalecała też, ograniczenie spożycia mięsa, a przede wszystkim wędlin oraz konserw, które uznawała za produkty wysokoprzetworzone zawierające duże ilości dodatków chemicznych użytych do ich produkcji (wypełniacze, konserwanty, polepszacze smaków itp.). Produkty wysokoprzetworzone nie są zalecane w tej diecie. Dr J. Budwig zalecała tylko produkty świeże, niekonserwowane chemicznie, przyrządzane bezpośrednio przed posiłkiem.
  12. W diecie zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw, owoców i produktów zbożowych oraz orzechów. Zaleca się stosowanie przypraw i ziół.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityce Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. 

Aby dowiedzieć się więcej o naszej Polityce prywatności kliknij tutaj.

Zamknij
Błąd | Złotopolskie.pl

Błąd

×

Komunikat o błędzie

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/polania/ftp/zlotopolskie_stage/stage_zlotopolskie/includes/common.inc:2748) w drupal_send_headers() (linia 1232 z /home/polania/ftp/zlotopolskie_stage/stage_zlotopolskie/includes/bootstrap.inc).
  • PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1142 INSERT command denied to user 'polania_13'@'10.199.209.103' for table 'watchdog': INSERT INTO {watchdog} (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (:db_insert_placeholder_0, :db_insert_placeholder_1, :db_insert_placeholder_2, :db_insert_placeholder_3, :db_insert_placeholder_4, :db_insert_placeholder_5, :db_insert_placeholder_6, :db_insert_placeholder_7, :db_insert_placeholder_8, :db_insert_placeholder_9); Array ( [:db_insert_placeholder_0] => 0 [:db_insert_placeholder_1] => cron [:db_insert_placeholder_2] => Attempting to re-run cron while it is already running. [:db_insert_placeholder_3] => a:0:{} [:db_insert_placeholder_4] => 4 [:db_insert_placeholder_5] => [:db_insert_placeholder_6] => https://www.zlotopolskie.pl/zalozenia-diety [:db_insert_placeholder_7] => [:db_insert_placeholder_8] => 3.237.34.21 [:db_insert_placeholder_9] => 1709128933 ) w dblog_watchdog() (linia 160 z /home/polania/ftp/zlotopolskie_stage/stage_zlotopolskie/modules/dblog/dblog.module).
Wystąpił niespodziewany błąd. Proszę spróbować później.